Knauf Holiday Home

All Projects prjct name

The brief for this project was to design a holiday home at Mangawhai for a mature couple and their guests to enjoy. The house should be grounded in the landscape making use of the views of natural native bush. The layout was to be open plan and suitable for entertaining both indoors and out.

This is a single level home with spacious wings which enfold the outdoor pool, providing the open plan easy living required by the client. The rear part of the house is separated by a hallway which serves the study, bedrooms, service areas and garage, and can be closed off from the public areas ensuring privacy and quiet as needed. Anyone working in the study can contemplate the mature trees of the bush-clad hill behind.

Traditional gables are made contemporary with blade walls clad in weatherboard intersected by plaster panels. The north facing master bedroom comprises one of the two angled wings. Adjacent to this is an outdoor room for entertaining, with large skylights above sawcut, coloured concrete. The northern wing is the formal lounge with fireplace and statement chimney.

  • Location: Mangawhai
  • Floor Area: 265m2
  • Status: Completed 2012