Littlewood Holiday Home

All Projects prjct name

The brief for this project was to design a holiday home that maximised the fantastic Tairua Harbour views. Our clients often visit Japan, so it seemed natural to mix up the influence of Japanese architecture with a Coromandel holiday home.  

A series of box and rectangular forms were selected, combining the clean lines of the plaster forms to contrast with the texture of the cedar weatherboards.

The main living area is open plan with the three bedrooms and study located on the first floor. The garage has an insulated garage door and a sealed floor, providing an additional sleeping/rumpus room for grandchildren over the summer holidays.

The north facing courtyard was designed to allow light and warmth into the main living space, with double glazing to the south wall taking advantages of the fantastic coastal views.

Bay window seats have been added to the main living area, providing chill out zones for reading or relaxing and taking advantage of the views.

Due to the steepness of the terrain, the area has been retained and benched. The house, external decks, and planters have been stepped, sitting the house within the site while creating a physical link with the coastal reserve at the foot of the property. The holiday home merges with the back drop of thick bush/vegetation and a sizeable Pohutukawa Tree. 

  • Location: Tairua Harbour, Coromandel
  • Status: Completed 2010