Pataua Holiday Home

All Projects prjct name

The clients requested that we create a master plan for the property, a vision that could be brought to life in stages. The site consists of two key developments. At the road side, on the flat, the summer house and boat shed structures alongside the tennis court. Higher up, the new house has been designed with a master bedroom wing, a living wing and a bedroom wing, stretching across the site to maximise the views of the surrounding valley and ocean.

A retained courtyard to the rear of the house creates an ideal entertaining area, capturing the afternoon sun.The house is clad in a mixture of dark stained grooved ply and dark vertical profiled metal cladding.

The clients wanted this home to be a place to relax with friends and family and make the most of the stunning landscape and natural playground.

The summer house acts as a pavilion for entertaining and a shady place for spectators of the tennis matches. It also functions beautifully as a generous guest suite, incorporating a kitchen and bathroom. The boat shed alongside has ample storage for the boat and other outdoor toys.

From the road the developments are sleek and unobtrusive, cut close into the slope to achieve a minimal disturbance on the horizon, and coloured a dark charcoal to recede further into the landscape. The vertical profile of the cladding adds texture back into the architecture and is an attractive foil to the long horizontal aspect.

  • Location: Whangarei
  • Floor Area: 340m2
  • Status: Completed 2014