Hekerua Bay Residence

All Projects prjct name

Located near Oneroa Beach, Waiheke Island, this home is positioned on a very steep site, facing north with views towards Hekerua Bay and beyond, with access from the southern located driveway. This new build was designed to fulfil the clients’ specific requirements and to maximise the coastal views using a limited budget.

The brief was to create a stylish contemporary home incorporating the living areas and master bedroom on one level with two other separate bedrooms and bathroom on the lower level that could be used as guest accommodation or family rooms. Multiple flexible outdoor spaces were required.

The clients expressly desired a view from the front entry through the house down to Hekerua Bay.

The materials selected for the design were aluminium joinery, vertical dark stained cedar, contrasting horizontal natural stained cedar, dark timber battening at the entry and as handrails/screens. Internally, a white palette was used to enhance the light filled interior and set off the glowing natural timber floor.

Our approach was to design a house with an emphasis on use of sustainable natural materials, and textures that blend and shift with the light and surrounding vegetation. We worked to ensure that outdoor living could be maximised, without undue exposure to the elements. Two sheltered decks were designed, one between the dining and the master bedroom on the main level and a second one directly below, forming an essential element in this couple’s lifestyle.

  • Location: Waiheke Island
  • Floor Area: 183.5 m2
  • Status: Completed 2017